1326 poze   92669 vizite

A-ISTORIC AL ASOCIATIEI CRESCATORILOR DIN SIGHISOARA

ASOCIATIA CRESCATORILOR DE PASARI SI ANIMALE MICI DE RASA

Sighisoara
CAIET FESTIV
FONDATA IN 1896

marcand 115 ani de existenta
SIGHISOARA
13-15 IANUARIE 2012


Scurt istoric al Asociatiei Sighisoara

1896-2011

Cresterea pasarilor de curte si a animalelor mici a constituit o preocupare a omului din cele mai indepartate vremuri,deoarece produsele acestora sunt alimente de baza pentru om.La inceput cresterea se facea in conditii primitive,astfel ca si productiile obtinute erau mici,rezumandu-se,in principal,la carne si oua.
In prima jumatate a secolului XIX-lea,oameni cu orientare practica,realista au inceput sa trateze cresterea pasarilor si animalelor mici ca o ramura productiva importanta,acordandu-i locul cuvenit alaturi de celalalte ramuri ale economiei ce progresau.Astfel in aceasta perioada,sub influenta creatoare a omului s-au format un numar important de rase de pasari de curte cu insusiri superioare si care,prin selectie,aveau proprietatea de a transmite descendentilor,caracterele specifice raselor.
Asemeni altor domenii de activitate si aceasta a gasit ecou in randul locuitorilor tinutului nostru care au fost pionierii aviculturii progresiste.
In jurul anului 1860 pe mosia grofului HALLERISCH din Albesti,langa Sighisoara,erau crescute pasari de rasa provenite din import,dar mai ales gat golase,care constituiau ineditul gospodariei,vizitata adesea de excursionisti si pasionati din oras.
In anul 1875 s-a organizat o expozitie avicola la Viena,unde au fost prezentate pentru prima data de catre crescatori din zona noastra gaini Gat golas,care bucurandu-se de aprecierea unanima a juriului au primit denumirea ce avea sa fie pastrata peste ani:Gat golas de Transilvania.Acest fapt a constituit un motiv de mandrie pentru locuitori orasului nostru si totodata dorinta de confirmare a succesului,urmare carora au aparut primele intentii de asociere a pasionatilor in domeniul cresterii pasarilor de curte de rasa.
In Sighisoara cresterea unor rase valoroase la acea vreme este semnalata la mijlocul anilor 1880 multumita medicului Johann Klusch.Ulterior s-au alaturat Dr.Heinrich Kraus,avocatul Rudolf Waedt s.a. care au fost atrasi de aceasta preocupare.Ideea cresterii organizate a pasarilor avea ecou in cercuri mai largi,astfel ca la data de 6 Noiembrie 1886,in cadrul unei intruniri organizate la restaurantul HEIMAT s-a hotarat infiintare sectiei Sighisoara de crestere si protectie a pasarilor de curte in cadrul Uniunii Agrare a Sasilor.Noua sectie infiintata cuprindea 18 membrii fondatori.Numele acestor barbati le vom cita in semn de recunostinta pentru ceea ce au facut:
1.Heinrich KRAUS -stomatolog
2.Rudolf WAEDT -avocat
3.Andreas LINGNER -farmacist
4.Fridrich WELTHER -asesor districtual
5.Wilhelm FROLICH -farmacist
6.Gustav PHLEPS -medic
7.Josef FORLICH -preot evanghelic
8.Ludwig ROTH -medic
9.Lugwig ABRAHAM -mosier
10.Johann KLUSCH -medic
11.Karl HABERMANN -hangiu
12.Friederich HAHN -meserias
13.Michael GROSS -persedintele camerei medicale
14.August STEBRIGER -farmacist
15.Josef GEROLD -gradinar municipal
16.August LANG -secretar
17.Martin LOVASSH -functionar cai ferate
18.Ignaz AUER -engrosist

Sectia nou creata s-a pus serios pe treaba .Primul presedinte ales a fost dr.Heinrish Kraus.El era tipul de om care se daruia total pana la epuizare problemelor ce le avea de rezolvat.Dr.Kraus s-a preocupat in special de sanatatea si protectia pasarilor facand practic o munca de pionierat in acest domeniu prin partiile noastre.Prin eforturile sale s-a trecut la constituirea de adaposturi(cotete) specifice pentru pasari si la hranirea lor corespunzatoare,mai ales in anotimpul rece.S-a preocupat de trezirea interesului in randul tineretului pentru cresterea si protectia pasarilor.Daca prin partiile noastre atitudinile de agresivitate fata de pasari si animale erau foarte rare,putem spune ca acestea se datoreaza muncii educative intense desfasurate de Dr.Heinrich Kraus.
Progresul sectiei era evident.Numarul de membrii era in crestere,beneficiind de o conducere formata de oameni deosebiti,ei insisi fiind exemple de urmat.
Evolutia sectiei in perioada ce a urmat este descrisa amanuntit de unul dintre cei mai priceputi crescatori,domnul Heinrich Eder.
In anul 1899 in urma unor multiple sarcini de ordin profesional,dr.Heinrich Kraus renunta la functia de presedinte,fiind ales in locul sau farmacistul Willhelm Frolich.Acesta a extins interesul crescatorilor si in domeniul columbofiliei,obtinand rezultate deosebite.Ulterior Frolich s-a mutat la Agnita unde a continuat sa se ocupe de cresterea pasarilor obtinand rezultate foarte bune la cresterea ratelor Peking.
In perioada 1904-1905 presedinte al asociatiei a fost farmacistul Andreas Lingner,care a urmarit mai ales aspectul productiv al activitatii.
A urmat la conducerea sectiei dr.Johann Klusch,ales cu unanimitate de voturi,fiind considerat cel mai pasionat crescator din perioada respectiva.Acesta facea permanent investitii permitandu-si cheltuieli mari pentru procurarea de exemplare valoroase.Dr.Klusch crestea multe rase de gaini,porumbei si varietati ormanentale de fazani argintii,aurii si regali.El a importat rate mandarine inaugurand practic un nou domeniu,cel al exemplarelor ornamentale.Sub conducerea sa in perioada 1905-1908 sectia a atins cel mai inalt nivel. Klusch oferea tuturor celor interesati material de buna calitate si in conditii avantajoase.A ramas in memoria crescatorilor ca un om deosebit,fiind indragit atat in sectie cat si in afara acesteia,multi amintindu-si cu placere de serile petrecute impreuna.
In anul 1909 conducera asociatiei a fost preluata de avocatul Rudolf Waedt.Este meritul acestui crescator destoinic,ca asociatia a putut supravietui perioadei de razboi cat si grelei perioade de dupa primul razboi mondial.In vremea in care tinerii din asociatie au fost incorporati,Waedt era sufletul asociatiei,reusind sa depaseasca dificila perioada a conflagratiei,conducand asociatia pana in anul 1922.
In anul 1923 a fost ales presedinte Johann Keller.La insistentele sale sectia s-a transformat in Asociatia Crescatorilor de Pasari si Animale Mici TARNAVA MARE fiind declarata persoana juridica prin hotararea Tribunalului Sighisoara,inregistrata la numarul 2047-3-1925 S.I. si primind astfel statutul de asociatie recunoscuta oficial.
Keller a facilitat crescatorilor procurarea de exemplare de pasari de rasa de la Brasov,pasari provenite dintr-un import facut de brasoveni din Germania.Pasarile procurate de catre Keller de la Brasov au fost achitate partial in bani,iar cei care nu si-au putut permite plata,au predat brasovenilor in anul urmator descendenti din pasarile respective in numar dublu.In conditiile de atunci aceasta actiune a fost o mare realizare avand in vedere greutatile postbelice.
In anul 1926 Keller a renuntat la functia sa,dar pentru meritele sale deosebite in redresarea asociatiei a fost ales presedinte onorific pe viata.
A urmat in functie presedintele Martin Tontsch.Acesta crestea rasa Gat golas cu care a obtinut mai multe premii I la expozitii.Presedintele Tontsch a orientat asociatia spre partea comerciala,prin vanzarea de oua de incubat prin camera agricola,care intentiona sa distribuie aceste oua in mediul rural.Desi parea la inceput foarte rentabila pentru crescatori,afacerea s-a naruit pentru ca oamenii de la sate nu prezentau interes pentru cresterea pasarilor de rasa.
Urmasul lui Tontsch la conducerea asociatiei a fost Josef Zimmermann pentru o perioada scurta de 2 ani,cand din motive de boala a fost obligat sa renunte la functie. Tontsch a revenit in functia de presedinte dar dupa insanatosirea lui Zimmermann,acesta a reluat presedentia asociatiei si impreuna cu vicepresedintele Karll Adleff au condus asociatia cu mult succes.
In anii 1937-1938 conducerea asociatiei a fost incredintata lui Heinrich Eder,barbat corect,energic,avand calitati deosebite de organizator si de neintrecut crescator de pasari de rasa.In activitate sa el a fost ajutat de Johann Untsch si Hans Moyrer.A urmat la conducerea asociatiei Fritz Fromm,harnic si bun crescator,fiind secondat de Hans Moyrer si Willhelm Tontsch.
In perioada 1941-1945 presedintele asociatiei a fost Konradt Adleff,aceasta perioada fiind cea mai dificila pentru asociatia noastra .Odata cu declansarea celui de-al II-lea razboi mondial o mare parte dintre crescatorii de pasari au fost incorporati ,cresterea pasarilor ramanand in grija sotiilor sau a parintilor.Presedintele Adleff fiind industrias avea in proprietate mai multe hectare de teren in catunul Venchi,langa Sighisoara,unde isi formase o crescatorie de pasari de curte populata cu rasele Minorca,Italiana potarnichie,Sussex si Rhode Island.Ca bun gospodar si din dorinta de a ajuta crescatorii in mentinerea pasarilor de rasa,Adleff achizitioneaza cereale din sudul tarii pe care apoi le distribiue crescatorilor in conditii avantajoase.Inventarul asociatiei, compus din colivii si mese pentru expozitii,adaposturi si hranitori,era depozitat intr-o magazine situata in strada Morii,proprietate a crescatorului Johann Untsch.
Activitatea asociatiei a continuat normal chiar si in conditiile grele ale razboiului pana in septembrie 1944 cand si locuitorii orasului nostru au suferit din cauza necazurilor provocate de trecerea frontului.Astfel alaturi de alte pierderi materiale provocate de trecerea trupelor sovietice,dar si de unii raufacatori locali,s-a pierdut un valoros material biologic,multe gospodarii fiind devastate ,intre acestea aflandu-se si cea a presedintelui Adleff.In anul urmator,1945,o buna parte din membrii asociatiei,au fost deportati in U.R.S.S,astfel ca activitatea asociatiei devenise aproape inexistenta.Mai mult,odata cu nationalizarea,asociatia a primit inca o lovitura intrucat toata proprietatea lui Untsch,unde era depozitat inventarul asociatiei,a fost nationalizat.Prin efortul unui grup restrans de crescatori,inventarul a fost distribuit acestora in custodie pentru a se mai salva ceva.
In anii ce au urmat,activitatea asociatiei a fost sporadnica,crescatorii intalnindu-se numai cu ocazia unor sarbatori sau aniversari.Totusi s-au pastrat legaturile intre crescatori si mai mult organizarea administrativa de atunci a judetului Tarnava Mare cu resedinta la Sighisoara si plasele Medias,Agnita,Rupea si Saschiz,a permis stabilirea unor relatii de colaborare intre sighisoreni si locuitorii localitatiilor respective,fara insa ca acestia sa se afilieze la Asociatia Sighisoara.Unul dintre ei,locuitor al orasului Medias,devenise bun cunoscator al raselor de pasari de curte,studiind standardul german si alte lucrari de specialitate.Numele acestuia era Friederich Schmidt si rasa sa preferata era Orpington din care crestea trei varietati:galben,negru si pestrit.Acesta lucra in cadrul Cooperativei de Consum si in anul 1950 a fost transferat la Unitatea din Sighisoara.Imediat dupa instalarea sa in Sighisoara,Schmidt a luat legatura cu unii dintre crescatorii pe care in cunostea,formand un comitet de initiativa pentru relansarea activitatii asociatiei.Comitetul de initiativa a fost format din Schmidt F.,Schiopea Ghe.,Moyrer H. si Haynn K.Dupa vizitarea mai multor crescatori,au stabilit convocarea acestora la o consfatuire programata si tinuta in februarie 1951,fiind prezenti 28 de crescatori.Consfatuirea sa transformat prin votul celor prezenti in adunare generala fiind ales noul comitet de conducere in componenta:
-Presedintele -Schmidt Friederich
-Vicepresedinte -Moyrer Hans
-Secretar -Schiopea Gheorghe
-Contabil -Branistea Ilarie
-Casier -Strulea C.
-Membrii -Haynn Konradt
-Moritz Hans
-Petrovici V.
-Fabian Johann
Comitetul ales si-a propus ca prima sarcina procurarea unui sediu pentru asociatie acesta fiind stabilit in str.Ilarie Chendi nr.20,unde functiona biroul d-lui Schiopea.Apoi s-a format o comisie de recenzare a pasarilor compusa din d-nii Moyrer Hans,Haynn Konradt si Moldovan Gheorghe I.Au fost gasite familii compacte din rasele Orpington,varietate galbena si neagra,Gat golas,varietate neagra,pestrita si alba,Plymoth rock’s si Sussex,dar si acestea cu un grad accentuat de consangvinitate.Deasemenea s-au gasit familii incomplete din rasele Rhode Island,Minorca,Leghorn,Italiana potarnichie si Wyandotte Negru.
Prin corespondenta s-a luat legatura apoi cu crescatorii din Brasov,Sibiu,Tg. Mures,Bistrita,Cluj,Oradea,Arad,Timisoara,Lugoj si Resita in scopul obtineri unor exemplare de reproductie pentru improspatare.Actiunea s-a finalizat favorabil numai la Bistrita si Oradea de unde au fost achizitionate cate un cocos din rasele Orpington galben si respectiv Plymouth rock’s.In anii urmatori s-au stabilit legaturi si cu crescatori din celelalte localitati dar rezultatele au fost nesatisfacatoare.Epuizand aceste incercari,presedintele Schmidt a luat legatura cu unii cunscuti din Germania Democrata care nu numai ca au raspuns favorabil scrisorilor d-lui Schmidt dat i-au trimis si o invitatie in R.D.G.Secretarul asociatiei Schiopea Gheorghe,prin relatile ce le avea a obtinut pasaport si Schmidt s-a deplasat in R.D.G. unde a luat legatura cu asociatiile crescatorilor,vizand mai multe crescatorii si stabilind in principiu modul si posibilitatile de achizitioanare a unor pasari de rasa.Reintors in tara Schmidt a intocmit un material documentar cu care secretarul Schiopea,uzand de relatile pe care le avea cu Ion Ghe.Maurer,unul dintre demnitari vremi, a obinut prin Ministerele Agriculturii,Comertului Exterior si Finatelor,aprobarile si fondurile necesare pentru importul a 94 de exemplare de pasari de rasa.Aduse in Sighisoara acestea au fost repartizate crescatorilor in functie de preferinte,iar pasarile nesolicitate de sighisoreni au fost oferite asociatilor din Sibiu si Tg.Mures,care le-au primit cu satisfactie.Dupa aceasta actiune de mare importanta in activitatea asociatiei noastre,s-a trecut la organizarea cresterii iepurilor de casa si a cobailor care au fost valorificati la Institutul PASTEUR.
O realizare remarcabila a asociatiei in aceasta perioada a fost organizarea in colaborare cu asociatiile din Sibiu si Tg.Mures a unui curs de arbitri cu durata de 3 luni.Cunostintele teoretice au fost predate si testate de medicii veterinari dr.Bezea Gavril si dr.Vlad Ioan,iar cele practice de catre presedintii celor trei asociatii.Din Sighisoara au urmat si absolvit cursul d-nii Schmidt Friederich,Moyrer Hans,Klein Martin si Moldovan Gheorghe I. Schmidt a condus asociatia pana in decembrie 1968,cand la o varsta inaintata a renuntat la functie,dar pentru meritele sale deosebite a fost ales presedinte onorific pe viata.In aceeasi adunare generala a fost ales presedinte d-ul Theil Fritz iar vicepresedinte Falk Karol.Din initiativa lor in perioada 23-26 februarie 1969 s-a organizat la Sighisoara cea de-a II-a reuniune nationala a crescatorilor de pasari si animale mici de rasa din Romania care a prefigurat constituirea Forului central denumit AVIROM la care asociatia noastra a aderat imediat dupa infiintare in anul 1970.
Din motive persoanale in ianuarie 1972 presedintele Theil si vicepresedintele Falk au demisionat ,in locul lor fiind alesi d-ni Wolsch Hans si Moyrer Hans,care la randul lor au demisionat in luna decembrie a aceluiasi an.Noul presedinte a fost d-ul Hugel Hans iar ca vicepresedinte a fost ales d-ul Moldovan Gheorghe I .Continuand traditia,noii alesi s-au preocupat de intarirea relatiilor de colaborare cu asociatiile din tara,asociatia noastra participand cu exponate sau personal de specialitate(arbitri) la diferite expozitii.
A fost o perioada fructoasa in viata asociatiei noastre,anual,fiind organizate expozitii atat in Sighisoara cat si in alte localitati din tara.Tot in aceasta perioada crescatorii din Sighisoara au vizitat expozitiile organizate in Leipzig si Erfurt din R.D.G.,de unde si-au procurat o serie de pasari valoroase cu care au imbogatit fondul genetic al asociatiei.
Din motive de sanatate,in decembrie 1980 presedintele Hugel a renuntat la functie in locul sau fiind ales in februarie d-nul Corbeanu Onoriu.Intr-o perioada in care procurarea de furaje devenea tot mai dificila,noua conducere a avut meritul de a rezolva satisfacator aceasta problema,dar cea mai mare realizare a cuplului Corbeanu-Moldovan a fost confectionarea inventarului pentru expozitii compus din colivii si mese rabatabile si a adapatori si hranitori ceramice.
Dupa 4 ani in care sedintele de lucru se tineau saptamanl,fiind prezentate pasari si dezbatute probleme tehnice atat presedintele Corbeanu cat si vicepresedintele Moldovan au renuntat la functie.Intrunita in ianuarie 1985 adunare generala a ales noul conitet de conducere,in functia de presedinte fiind ales d-nul Manta Ioan ,iar ca vicepresedinte d-nul Tantareanu Mihai,crescatori pasionati si cunoscatori ai problemelor asociatiei.Noi alesi au continuat aprovizionarea ritmica cu furaje ,si aici trebuie remarcata contribitia importanta a colegului nostru d-nul Isaila Emil,seful bazei de receptie a ceralelor Sighisoara,precum si a sedintelor de lucru lunare si efectuate cel putin o data pe an de vizite de lucru la toti crescatorii din asociatie.Pentru a cunoaste starea si realizarilor altor asociatii s-au organizat anual vizite in localitatiile cu asociatii puternice ca:Brasov,Cluj,Timisoara,Lugoj,Resita,Bocsa,etc.,sau vizitarea in grup a unor expozitii organizate in tara de unde s-au achizitionat exemplare valoroase pentru infuzie.
Din pacate la inceputul ultimului deceniu al secolului a fost o perioada de declin in viata si activitatea asociatiei noastre cauzata atat de plecarea masiva din tara a sasilor,cat si de imbatranirea si disparitia treptata a unor membrii de baza.In aceste conditii ultima actiune importanta a fost organizarea expozitiei jubiliare prilejuita de aniversarea centenarului asociatiei noastre din anul 1996.
La inceputul anului 1997 presedintele Manta a solicitat demisia din motive de sanatate,activitatea asociatiei fiind coordonata de vicepresedinte.A urmat o perioada de patru ani in care activitatea asociatiei a fost sporadnica,nefiind organizate expozitii la Sighisoara.Singurele actiuni notabile ale asociatiei in respectiva perioada au fost participarea cu exponate la doua expozitii organizate la Brasov si Breaza.
Prin stradania neobositului “veteran”al asociatiei noastre si l-am numit aici pe domnul Gheorghe Moldovan,la inceputul anului 2000 activitatea asociatiei a fost revigorata in special prin cooptarea unor noi pasionati de cresterea pasarilor de curte de rasa.Acestia au adus un nou suflu si dorinta de a continua traditia de peste un secol de crestere a pasarilor de rasa in Sighisoara.Astfel s-a constituit un comitet de initiativa format din domnii Gheorghe Moldovan,dr.Marius Suciu,ing.Viorel Barbu,ing. Ion Adascalitei,ing.Radu Moldovan,Cornel Baciu si Mihai Tantareanu carora la scurt timp li s-a alaturat si Mircea Ferezan si care a intocmit un nou statut in baza caruia asociatia a fost inscrisa la Registrul Asociatiilor si Fundatiilor.Ca o prima masura a noului comitet a fost contactarea tuturor detinatorilor de pasari de rasa in scopul atragerii acestora in asociatie fixandu-se ca obiectiv principal organizarea ,dupa o intrerupere de cinci ani,a unei expozitii in Sighisoara.Acest lucru a fost posibil si cu ajutorul colegilor nostri din asociatile din Brasov si Medias care ne-au inteles si ne-au sprijinit prezentand exemplare de valoare.
Odata traditia reinodata am reusit ca pana in prezent sa organizam anual expozitii la Sighisoara.
Am prezentat activitatea conducerilor asociatiei in cei 115 ani de existenta dar aceasta reprezinta practic activitatea tuturor crescatorilor din asociatia noastra in perioada de referinta.Marturie a realizarilor obtinute de-a lungul anilor-115 la numar-stau faptele.Astfel dupa numai 6 ani de la infiintarea sectiei TARNAVA MARE a crescatorilor de pasari de curte,un specialist in domeniu remarca ca in judetul nostru s-a imbunatatit productia de oua,nu numai cantitativ si ca greutate pe produs,ci mai ales calitativ in comparatie cu alte zone din Transilvania unde nu existau preocupari de selectie si infuzie.
Ameliorarea productivitatii pasarilor taranesti crescute in zona s-a facut la inceput prin infuzie de exemplare din rasele Plymouth rock’s si Orpington,obtinandu-se oua mai mari si de culoare mai inchisa,precum si un spor de greutate la pasari.
Rezultatele acestei actiuni au fost atat de evidente incat administratia ungara de atunci a achizitionat de la membrii sectiei prin Inspectoratul zootehnic exemplare de cocosi tineri din rasele pure pe care i-a distribiut gratuit in celalalte tinuturi ale imperiului in scopul ameliorarii productiei de oua si carne.Mai tarziu,peste ani,administratia Regatului Roman,prin camera Agricola,a procedat identic,achizitionand de la crescatorii sighisoreni material de reproductie pentru ameliorarea pasarilor din alte zone ale tarii.
Asociatia TARNAVA MARE a fost exemplu si pentru ale orase din Transilvania,astfel ca in anul 1903 a luat fiinta asociatia din Bistrita,iar in anii urmatori cele din Brasov,Sibiu,Medias,Agnita si altele.
In decursul anilor asociatia noastra si-a prezentat realizarile prin organizarea de expozitii proprii in Sighisoara sau participand la expozitii organizate in tara la Sibiu,Medias,Brasov,Bistrita,Timisoara,Arad,Slobozia,Barlad si Bucuresti,bucurandu-se de aprecieri unanime.De asemenea in primele decenii de activitate asociatia noastra a participat la expozitii in strainatate la Budapesta,Viena,Graz,Breslau,Leipzig si Cracovia.
Fara a intra in amanunte vom face referire la cateva evenimente deosebite petrecute in viata asociatiei noastre.Astfel cu ocazia expozitiei organizare in 25-26 octombrie 1930 am avut onoarea ca aceasta sa fie vizitata de insusi regele Romaniei insotit de un grup de ofiteri superiori aflati in imprejurimile Sighisoarei cu ocazia manevrelor militare.Inaltii oaspeti au fost intampinati si condusi prin expozitie de presedintele Josef Zimmermann ,majestatea sa aratandu-si interesul pentru varietatile prezentate si remarcand ca a fost placut surprins de faptul ca in localitatile unde s-au desfasurat manvrele a remarcat gospodarii in care erau crescute pasari de curte de rasa.
Pentru onoarea de a fi vizitat expozitia,regelui I s-a oferit din partea asociatiei doua familii de Orpington alb si respective Rhode Island.Ulterior pe adresa asociatiei s-a primit din partea maresalului Curtii regale urmatoarea scrisoare de multumire:

Bucuresti la 20 noiembrie 1930
Domnului Martin Tontsch
Vicepresedinte al Asociatiei Crescatorilor de Pasari
Am onoarea de a confirma primirea celor 10 exemplare de pasari si a celor 2 cuibare.Majestatea sa regele m-a insarcinat sa va transmit via sa multumire pentru frumosul cadou.


In vara anului 1967 asociatia noastra,respectiv cateva crescatorii au fost vizitate de d-ul ing.Tarlea Stan,care dupa expresia domniei sale a fost placut impresionat de numarul si calitatea pasarilor vazute.Urmare a acestor constatari in anul urmator AVICOLA CONSTANTA a achizitionat de la Sighisoara un numar mare de pasari cu care a fost populata ferma de selectie si genetica Mamaia sat.
Bucurandu-se de prestigiu la nivelul tarii,Asociatia Sighisoara a fost desemnata in anul 1978 sa reprezinte tara la expozitia internationala organizata la Wels in Austria.Onoarea ce ni s-a facut a fost receptata ca atare,pasarile ce urmau sa fie prezentate in Austria fiind selectionate cu pricepere si competenta de catre specialistul nostru d-nul Moldovan Gheorghe I. ajutat de un inimos coleg d-nul Fritsch Josef.Standul romanesc prezentat de Asociatia Sighisoara,cuprinzand 64 de exemplare de diferite rase si varietati s-a bucurat de aprecierea comisiei de arbitraj,obtinand 6 medalii de aur,7 de argint si Marele Premiu European.Toate pasarile expuse au fost achizitionate de catre crescatorii din Germania,Austria,Elvetia,Franta,etc.
La acest moment aniversar aducem un pios omagiu celor care cu intelepciune ,pasiune si daruire au pus bazele asociatiei,transmitand de-al lungul generatiilor celor de acum respectul si renumele de a fi prima asociatie de crestere a pasarilor si animalelor mici de rasa din Romania.

Comitetul de conducere al Asociatiei Sighisoara:


Presedinte onorific: Gheorghe MOLDOVAN
Presedinte executiv: Mihai TANTAREAN
Vicepresedinte: Marius SUCIU
Secretar: Ciprian DUMITRESCU
Casier: Cornel BACIU
Membrii: Ion ADASCALITEI
Viorel BARBU
Mircea FEREZAN
Mircea TANT






Membrii ai Asociatiei Sighisoara


1.ADASCALITEI Ion 13.IONITA Adrian
2.BACIU Cornel 14.KEUL Maria
3.BARBU Viorel 15.MAIOR Gheorghe
4.CEZAR Marius 16.MAIOR Mihai
5.CEZAR Lucian 17.MOYRER Dieter
6.CORMAN Sergiu 18.PERTE Dan
7.DOBRE Eugen 19.ROGOZ Eugen
8.DUMITRESCU Ciprian 20.SALATI Dieter
9.FEREZAN Mircea 21.SUCIU Marius
10.GORCZYCA Stefan 22.TANT Mircea
11.HAIDU Ioan 23.TANTAREANU Mihai
12.ILEA Nicolae








Va ureaza “Bun venit” si vizionare placuta!



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 2
rebelu 25 februarie 2014  
F FR
Raportează
raissa 21 ianuarie 2012  
multumim pentru istoricul deosebit descris, cu date care ne intereseaza pe toti. atata timp cat noi cunoastem istoria, prezentul il vedem, asa ca putem sa facem previziuni pentru viitor. si cu un trecut demn de lauda, viitorul ar trebui sa fie unul la fel de onorabil.
felicitari si cu prima ocazie cand ajung la sighisoara, voi incerca sa iau si eu legatura cu acesti crescatori care continua munca de selectie din pasiune cultivata de generatiile trecute.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.